Aikamatkabussi

Aikamatkabussi: Kuka lähtee mukaan Aikamatkalle?

Aikamatkalla-logon mallinen punainen bussi symboloi yhteistä matkaa, jonne lähdetään. Matkustajien kasvokuvat voi liimata ikkunoihin tai matkustajat voi halutessaan piirtää.

Kotona bussin kyytiin mahtuu lapsi perheineen/ sukuineen/ läheisineen tai päiväkodin lapsiryhmä (pienryhmä) kasvattajineen. Lasten kuvat saadaan päiväkodissa valokuvaamalla ja tulostamalla kuvat.

Kukin matkustaja saa kertoa omasta kuvastaan ja valita itselleen paikan bussin ikkunassa. Bussin ympärille voidaan yhteistyössä piirtää maisemaa, joka kertoo siitä, mitä bussin ikkunasta näkyy. Lasten kertomukset ikkunanäkymistä kirjataan muistiin; tämä on erityisen tärkeää pienillä, joiden piirustukset eivät ole vielä esittäviä.

Paikka, johon yhteinen bussi kiinnitetään voi olla kodissa vaikka jääkaapin ovi tai se voi koristaa itsetehtyä Aikamatkalla- vihkosta, johon eri sukupolvien lapsuusmuistoja tallennetaan. Päiväkodissa pienryhmien bussit kootaan seinälle paikkaan, johon kokoonnutaan jakamaan muistoja lasten kanssa.

Lapsille kerrotaan, että valmistuneella Aikamatkabussilla voi matkustaa menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Mutta miten? Voiko tällä bussilla matkustaa oikeasti?

Menneisyyteen pääsee esimerkiksi kysymällä ”Äiti, mistä leikeistä sinä pidit, kun olit minun ikäinen?”, ”Isä, mikä oli sinun lempipelisi, kun olit minun ikäinen?” ja kuuntelemalla, mitä äiti tai isä kertoo. Mitä sinä haluaisit kysyä vaikkapa mummilta?

Nykyhetkeä eletään, kun tehdään jotain yhdessä: keskustellaan, sadutetaan tarinoita vanhempien leluista, valokuvataan perheiden esineitä hassuissa paikoissa, leikitään muistojen leikkiä pihalla tai lauletaan mummeilta ja vaareilta saatuja lauluja. Mitä sinä haluaisit tehdä vanhojen keittiövälineiden kanssa? Syntyisikö niistä nukkeja esitykseen?

Tulevaisuuteen matkustetaan kuvittelemalla. Millainen olisi sinun unelmiesi leikkipaikka? Mikä sinusta voisi tulla isona jne? Minne paikkaan haluaisit matkustaa?