Aikamatkalaukku

Aikamatkalaukku on leikin ja muistelun väline kotona, mummolassa, päiväkodissa, kerhossa tai asukaspuistossa.

Aikamatkalaukku sisältää Aikamatkalla tarvittavaa välineistöä ja materiaaleja: käytettyjä esineitä ja tekstiileitä, valokuvia, piirustuksia, aarrekarttoja tai oikeita karttoja, kirjeitä ja postikortteja, kirjoja, äänilevyjä, kirjoitettuja muistoja. Laukku virittää Aikamatkalle ja matkalla sinne karttuu uutta sisältöä.

Sisällön lisäksi tarvitaan itse laukku. Se on jokin houkuttelevan näköinen vanha matkalaukku tai ihan moderni Aikamatka-agenttisalkku.

Päiväkodissa laukku voi olla päiväkodin tai lapsiryhmän yhteinen. Päiväkodin yhteinen Aikamatkalaukku on työkalupakki, joka sisältää Aikamatkalla-materiaaleja (julkaisut, toiminta-ideat, valmiit kysymyskortit), kuvakortteja (postikortit, Ateneumin taidepakka) muisteluhetkiin, työntekijöiltä ja perheiltä saatuja esineitä, tekstiileitä, valokuvia. Yhteistä laukkua voi lainata lapsiryhmään, missä aikuinen tekee valinnan, mitä materiaaleja käytetään kullakin kertaa. Laukku toimii myös vanhempainiltojen tai työyhteisön omien kokoontumisten virikemateriaalina.

Lapsiryhmän oma Aikamatkalaukku kootaan ryhmän työntekijöiltä ja perheiltä saatavista materiaaleista, jotka on mahdollista ottaa mukaan leikkeihin ja muuhun yhteiseen toimintaan. Se on laukku, jota lapset voivat tutkia. Laukku sisältää omia esineitä, valokuvia, tekstiileitä, loruja ja lauluja, lasten ikiomia ”turvaesineitä”, jotka tehty omista materiaaleista. Ryhmän oma Aikamatkalaukku on sisällöltään muuntuva. Kun ryhmä muuttuu, myös materiaalit vaihtuvat.

Kiertävä Aikamatkalaukku lähtee lapsen mukana kotiin. Laukkuun kootaan muistoja erilaisista teemoista: esimerkiksi juhlat, kesämuistot, eläimet. Muistojen lisäksi kerätään teemaan sopivia lauluja, leikkejä ja loruja tai esineitä. Kiertävä laukku sisältää työntekijän omalla muistollaan aloittaman vihkon, johon perheet voivat kotona kirjata muistoja sekä virittäviä kysymyksiä ja kuvia tai esineitä. Myös ryhmän oma Aikamatkakaveri voi matkustaa kotiin laukussa muistoja pyytämään.

Aikamatkalaukku voi olla myös teemalaukku. Aikamatkalla-laululaukussa on vanhemmilta ja isovanhemmilta saaduista ja päiväkodissa laulettavista lauluista tehdyt laulukortit sekä lauluja elävöittäviä pehmoleluja tai esineitä perheiltä. Kun laukkua tutkitaan lauletaan: ”Kukahan vois, kukahan vois laulun laukusta vetää pois”.

Aikamatkalla-leikkilaukun omilla esineillä voi leikkiä esimerkiksi Kim-leikkiä ja muistipeliä perheiltä saaduista tekstiilitilkuista. Esikoululaisten Aikamatkalla-laukku ja oma maskotti (Aikamatkakaveri, lukuhiiri) kiertää perheissä vanhempien ja isovanhempien koulumuistoja tai esimerkiksi satuja keräten.